כשם שירושה יכולה לאחד בין היורשים, היא גם עלולה לעשות את ההפך. הבשורה המשמחת היא שלמרות שהיורשים אינם בוחרים את “השותפים” שלהם, הם יכולים בכל שלב לפרק את השותפות. לפניכם, כל מה שבאמת חשוב לדעת על פירוק שיתוף במקרקעין בין יורשים.
מחלוקות נפוצות בין היורשים
“על מה כבר יש להתווכח כשמקבלים ירושה נדיבה כל כך?” – כיורשים הנמצאים בימים אלו בנקודת אין מוצא עם “השותפים” לירושה, יתכן ששמעתם את המשפט הזה לא מעט. באופן טבעי, לכל יורש ישנם רצונות והעדפות שונים באשר למה נכון או לא נכון לעשות עם הירושה. מנעד המחלוקות האפשריות רחב מאד, וכולל בין היתר את המחלוקות הבאות:
- חלק מהיורשים מעוניינים להשכיר את הנכס (“יש צפי לעליית ערך! אסור למכור!”), בעוד חלקם רוצים למכור אותו (“אני צריך את זה הכסף הזה עכשיו!”)
- חלק מהיורשים רוצים לשפץ את הנכס, בעוד חלק אחר – לא
- ישנם יורשים שמסכימים לגבי דייר מסוים, בעוד אחרים מתעקשים על “פרופיל שוכר” אחר ועוד…
האם מחלוקת (עמוקה ומשמעותית ככל שתהיה), מצדיקה פירוק שיתוף במקרקעין בין יורשים? בלא מעט מקרים – כן. מדוע? משום שהמחלוקת יוצרת פעמים רבות “קיפאון”. כלומר, הירושה הנמצאת במרכז המחלוקת לא מתועלת לרווח, וכך לא רק שאין מרוויחים, אלא שכולם בהכרח מפסידים. עם פירוק השותפות לעומת זאת, יוכל כל אחד מהיורשים להפיק תועלת מהירושה שקיבל.
פירוק שיתוף במקרקעין בין יורשים – האופציות הקיימות
בגדול, ישנן 2 אפשרויות עיקריות העומדות לרשותכם:
- אפשרות 1 – מוכרים ומחלקים: האופציה הזו נחשבת כאופציה “הקלאסית” והפשוטה ביותר. נניח וירשתם דירת השקעה בחיפה שערכה הנוכחי כ-2 מיליון שקלים. כחלק מתהליך פירוק השותפות, הדירה תימכר, כאשר כספי הרוכשים יתחלקו בין מספר השותפים שווה בשווה / חלוקה אחרת בהתאם לרצונותיו של המוריש.
- אפשרות 2 – חלוקת המקרקעין: אופציה נוספת היא לחלק בין כל היורשים את המקרקעין, כך שכל אחד יקבל לידיו את החלק שמגיע לו ולפעול כ”עצמאי”. לדוגמא: נניח ושני אחים קיבלו מהוריהם ארבע דירות בקריית מוצקין. במידה שערכן של כל הדירות שווה, כל אחד יוכל לקבל 2 דירות כחלק מתהליך הפירוק, ולעשות בירושה כרצונו (להשכיר, למכור, לשפץ וכיוצא בזה).
מה עושים כשמערכת היחסים בין היורשים אינה טובה?
המקרה הנפוץ ביותר של ירושה הוא מצב בו הורים (או אב ואם בנפרד), מורישים לילדיהם את רכושם. בעוד ישנם אחים הנהנים מקשר משפחתי-חברי קרוב ועמוק, ישנם אחים שמערכת היחסים ביניהם מורכבת. אז מה קורה כשאחים שאינם בקשר מקבלים ירושה?
- במקרים מסוימים, קבלת הירושה בונה גשר ומעניקה הזדמנות לחדש את הקשר
- במקרים אחרים, הירושה רק מסבכת את הקשר שמלכתחילה היה מסובך. הפתרון? פירוק שיתוף במקרקעין בין יורשים.
לפרטים נוספים וייעוץ ראשוני ללא עלות בנושא פירוק שיתוף במקרקעין בין יורשים, התקשרו – 050-3332523