איך מתמודדים עם הפקעת קרקעות?

דמיינו לעצמכם את הסיטואציה הבאה: יש ברשותכם רכוש שרכשתם ושייך כעת לכם. יום אחד, ללא כל הודעה מוקדמת, דורשים מכם למסור את הרכוש שברשותכם, ולהעביר אותו מהבעלות הפרטית שלכם לטובת הציבור.

במקרה שכזה, סביר כי תתנגדו, ולפני שתרימו ידיים תמצו את כל האפשרויות החוקיות על מנת למנוע את המהלך. האם סיטואציה שכזו נשמעת לכם כמו תרחיש שאכן יכול להתקיים במציאות?

תהליך הפקעת קרקעות נחשב לאחד התהליכים המורכבים והטעונים ביותר. כידוע, כשאדם מחזיק במקרקעין, עומדת לרשותו הזכות לקבוע האם למכור את רכושו או שלא. בתהליך הפקת הקרקעות לעומת זאת, אין כל חשיבות לרצונו האישי של בעל המקרקעין, זאת מאחר ומתבצעת מכירה כפויה שלא ניתן להתנגד לה.

לפניכם, כל מה שחשוב לדעת על הפקעת קרקעות, מה זה באמת אומר ומתי (אם בכלל), אתם זכאים לפיצוי:

הפקעת קרקעות – כשביום אחד הקרקע שלכם לא שלכם עוד

בעולם מודרני ובמדינה דמוקרטית, קצת קשה לתפוש את המהלך: אדם שיש ברשותו מקרקעין, נאלץ להעביר את המגרש שברשותו למדינה. תהליך הפקעת קרקעות הינו תהליך שבו מתבצעת העברה כפויה וללא כל יכולת התנגדות, מאדם פרטי למדינה. המוטיבציה: לעשות בקרקע שימוש לטובת רווחת הציבור.

מאחר ומדובר על קרקעות שמיועדות לרווחת הציבור, מתכננים עליהן בין היתר את הדברים הבאים:

  • הפקעה לצורכי ביטחון
  • שיפור תשתיות קיימות
  • ביסוס תשתיות חדשות
  • בניית מבני ציבור
  • טיפוח גנים ושמורות טבע
  • סלילת כבישים
  • בניית פסי רכבת ועוד…


חשוב לציין: ניתן להוציא לפועל את תהליך הפקעת הקרקעות, רק לאחר שישנה תכנית מפורטת ומאושרת, וכל עוד היא מגלמת בתוכה מטרה ברורה להשקיע ברווחת הציבור.

“מהם הפיצויים המגיעים לי בעקבות ההפקעה?”

הבטן הרכה של בעלי המקרקעין היא כמובן הפיצויים. חשוב להבין כי מעבר לכך שנלקח מאותם בעלי קרקעות הרכוש השייך להם וכך ישנו פוטנציאל לפגיעה כלכלית, גם ישנה פגיעה רגשית עמוקה. רבים אלו המעידים כי הקרקעות שברשותם בעלות ערך סנטימנטלי רב, מה שהופך את תהליך ההפקעה למורכב אפילו יותר.

ומה באשר לפיצויים המגיעים לבעלי המגרשים והקרקעות?

כל עוד המדינה לוקחת יותר מ-40% מהשטח השייך לבעל המקרקעין, היא נדרשת לפצות אותו. עם זאת, במקרה ומדובר על הפקעה של שטח בהיקף של פחות מ-40% (כן, גם אם מדובר על 39%), המדינה איננה חייבת לפצות את בעלי המגרש.

“מי יקבע כמה פיצויים מגיע לי לקבל?”

כאן אנחנו נכנסים לתמונה! כל עוד אתם עומדים בקריטריונים לקבלת הפיצויים, נשמח ללוות אתכם. השאלה שמעסיקה רבים היא מהו גובה הפיצויים שמקבל בעל הקרקע מהמדינה. התשובה נקבעת בהתאם לבדיקות שמבצע השמאי.

חשוב לציין: הפיצוי המתקבל בסופו של דבר לא נשען אך ורק על “הנזק הכלכלי”. כאמור, ישנה פגיעה רגשית עמוקה מאד שרבים מדווחים עליה, וגם היא נלקחת בחשבון.

הפיצוי הניתן יכול להיות בדמות פיצוי כספי, או באמצעות מתן קרקע חלופית. כן חשוב לדעת, כי לעתים הפיצוי הניתן אינו “פיצוי מלא”, אלא פיצוי חלקי.

הפקעת הקרקע הגיעה גם אליכם? אנחנו לשירותכם

ישנם בעלי קרקעות ומגרשים שמקבלים את ההודעה כרעם ביום בהיר. רגע לפני שאתם חותמים על הסכמים ומקבלים כל פשרה המוצעת לכם, פנו אלינו. נבדוק את המקרה שלכם לעומק, ונבטיח כי אתם מקבלים את מלוא הזכויות שלכם.

העובדה כי הפקעת הקרקעות רוצה לקדם את האינטרס הציבורי, לא אומרת כי יש לרמוס את הזכויות השמורות לפרט – לכם.

אנו מתחייבים על הערכת שמאי מקצועית – אובייקטיבית ונקיה מכל אינטרס. כך, תוכלו לממש את זכותכם המלאה לקבל את שמגיע לכם. לפרטים נוספים, פנו אלינו.

יש שאלות?

השאירו פרטים ונציג שלנו יחזור אליכם